Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym   daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Jaja i produkty pochodne

3. Ryby i produkty pochodne

4. Orzeszki ziemne (arachidowe)

5. Soja i produkty pochodne

6. Mleko i produkty pochodne

7. Orzechy

8. Seler i produkty pochodne

9. Nasiona sezamu i produkty pochodne

10.Dwutlenek siarki  

11.Gorczyca i produkty pochodne