Ferie

Drugi tydzień ferii był TYGODNIEM KULINARNYM. Dzieci miały okazję odwiedzić kuchnię przedszkolną oraz poznać pracę kucharza. W kolejnych dniach poznały składniki ciasta marchewkowego oraz jego właściwości i wspólnie z nauczycielem upiekły własne ciasto. Tłusty czwartek był dniem wielu aktywnych i słodkich zabaw. Dzieci dowiedziały się także skąd wzięło się to święto i jakie rodzaje słodkości można w tym dniu spożywać. Każdy przedszkolak wykonał także swojego pączka i pięknie go udekorował, a po ciężkiej pracy wszystkie dzieci zjadły pyszne pączki. W piątek obchodziliśmy w przedszkolu Międzynarodowy Dzień Pizzy. Przedszkolaki dowiedziały się z jakiego kraju pochodzi pizza, jakie są rodzaje pizzy, wymieniały składniki, które można do niej dodać. Następnie brały udział w wielu zabawach ruchowych i plastycznych. Po południu dzieci zostały zaproszone przez panią kucharkę do wspólnego przygotowania pizzy. To był tydzień pełen emocji i uśmiechu, ale przede wszystkim tydzień „pyszności”.